The Waste Land
De documentaire The Waste Land vertaalt T.S. Eliots gelijknamige gedicht naar het heden en laat zien hoe Eliots woorden honderd jaar na dato nog altijd resoneren in onze samenleving.
THE WASTE LAND van T.S. Eliot is als een lappendeken. De dichter citeerde uit Dante, het boeddhisme en het hindoeïsme en het modernistische, hoogst invloedrijke resultaat laat zich niet makkelijk begrijpen. Filmmaker Chris Teerink, die al in 2015 aan deze documentaire begon te werken, doet geen poging het gedicht te verklaren, maar zoekt naar overeenkomsten met onze tijd. In zijn onderzoek neemt Teerink de kijker mee de wereld over: van het grootstedelijke Londen naar het niemandsland van de Mojavewoestijn, en van het Italië van Ilja Leonard Pfeijffer naar de Poolse grens, waar vluchtelingen letterlijk tegen muren aanlopen.
De vorm van THE WASTE LAND is hoogst effectief. In plaats van bewegend beeld kiest Teerink voor foto’s en stills. Op de geluidsband zijn interviews met schrijvers, literatuurwetenschappers en andere denkers te horen, naast vanzelfsprekend krachtige voordrachten van het gedicht. Door het gebruik van statisch in plaats van bewegend beeld blijft er veel ruimte over voor het interpreteren van de gesprekken en het gedicht. De documentaire is als een leesbare slideshow – met muziek van de Nederlandse singer-songwriter Blaudzun – die op wonderbaarlijke wijze strookt met het gefragmenteerde werk van Eliot.