The Mill & The Cross

Even ronddwalen in een schilderij, de poëzie ervan ervaren, je onderdompelen in de verhalen erachter. En je verbazen over de beelden, de verbindingen, de schoonheid. Het kan anderhalf uur lang in The Mill & The Cross.

Tijden & Tickets

De Poolse kunstenaar, schrijver en regisseur Lech Majewski laat de kijker de wereld beleven van DE KRUISDRAGING, dat in 1564 door Pieter Bruegel de Oude werd geschilderd. Hij heeft het paneel – met daarop een Jezusfiguur, onder de last van zijn kruis door de benen gezakt, temidden van honderden andere figuren in een landschap met rotsen en een molen – driedimensionaal gemaakt, en wandelt er met de camera doorheen. Het grotere geheel ervaar je door de verhalen van de hoofd- en bijrolspelers van het tafereel. Rutger Hauer loopt als Bruegel zelf door zijn schepping, of bekijkt het schouwspel – over de verschrikkingen van de Spaanse bezetting – van de zijlijn. Zinsbegoochelend, vindingrijk en dichterlijk gefilmd. (to)

Lech Majewski, Zweden, Polen, 2011, 92 min. Engels, Spaans & Vlaams gesproken, zonder ondertiteling. Met Rutger Hauer, Michael York, Charlotte Rampling, Joanna Litwin.