Play

Vitalina Varela

Met de Gouden Luipaard in Locarno bekroond verstild drama over een Kaapverdische vrouw die naar Lissabon reist om de laatste woonplaats van haar overleden echtgenoot te zien.

NB: Deze film is Engels ondertiteld.
Tijden & Tickets

De Kaapverdische Vitalina Varela arriveert in Lissabon om achter de geheimen van haar overleden man te komen. Vijfentwintig jaar geleden verliet hij hun geboorteland om in Portugal te gaan werken. Terwijl Vitalina Varela de schaarse sporen van haar overleden man probeert te volgen, ontmoet ze andere dolende zielen in de benauwende woningen en steegjes van de wijk Fontainhas.

Meer dan twintig jaar geleden begon Pedro Costa de wijk Fontainhas voor het eerst vast te leggen. De Portugese filmmaker dook diep in de straatarme buitenwijk van Lissabon en leerde de bewoners – veelal Kaapverdische immigranten – goed kennen. Het resulteerde in de trilogie OSSOS, IN VANDA’S ROOM en COLOSSAL YOUTH.

De krachtige beelden in VITALINA VARELA zijn gefilmd als een reeks schilderachtige stillevens. Costa verbeeldt de Afrikaanse diaspora en de erfenis van raciaal en koloniaal geweld als een droomachtig portret van de levende doden. Die surreële, geïsoleerde wereld van VITALINA VARELA wordt versterkt door de indringende filmstijl, vol clair-obscur en een bijna vierkant 4:3-beeld. Costa schreef het scenario in nauwe samenwerking met Vitalina Varela, die hier als niet-professionele actrice een fictieve versie van zichzelf speelt. Voor haar indrukwekkende spel won ze de prijs voor beste actrice op het filmfestival van Locarno.

Pedro Costa, Portugal, 2019, 124 min. Portugees gesproken, Engels ondertiteld. Met Vitalina Varela, Ventura.