Union
Documentairemakers Brett Story en Stephen Maing volgen de poging van arbeiders van een gigantisch Amazon-distributiecentrum in New York om een interne vakbond op te richten.
Een gevecht tussen David en Goliath, dat in het voorjaar van 2021 begint als een door Amazon ontslagen arbeider – hij had geklaagd over de onveilige werkomstandigheden tijdens de coronacrisis – de Amazon Labor Union (ALU) wil oprichten. Met een paar gelijkgestemden probeert hij arbeiders van het distributiecentrum te overtuigen van het nut van de vakbond.
Union, dat vaak oogt als een thriller, volgt met de fly-on-the-wall-methode een jaar de (jonge) vakbondsactivisten. We zien hun enthousiasme, maar ook hun verhitte discussies over strategie en interne besluitvorming. Undercoverbeelden tonen hoe Amazon met desinformatie en juridische procedures de oprichting van de vakbond probeert te torpederen. Het gevecht, dat de ongelijke relatie tussen arbeid en kapitaal in de Verenigde Staten scherp illustreert, blijft tot het einde toe spannend. (bron: IDFA)
Union wordt ingeleid door Dr. A.R. Lehr, associate professor Empirical Polotical Science aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Zijn onderzoek richt zich op de belangenconflicten tussen werknemers en werkgevers en hoe deze zowel individueel als collectief worden vertegenwoordigd op elk niveau – van de werkvloer tot (inter)nationale sociaal-economische instituties, met een focus op duurzaamheid. Dr. Lehr verdiept zich in vraagstukken zoals: hoe kunnen werkgevers en werknemers collectief worden vertegenwoordigd in een tijd waarin belangenconflicten niet alleen tussen, maar ook binnen kleine bedrijven en grote multinationals toenemen? Hoe kunnen arbeidsmarktbelangen worden gecoördineerd en vertegenwoordigd terwijl traditionele instituties zoals collectieve onderhandelingen en sociale partnerschappen gedeeltelijk verdwijnen? Vanwege de complexiteit van deze vraagstukken heeft hij een sterke interdisciplinaire benadering in zijn onderzoek.