Play

The Lighthouse

Claustrofobisch drama over twee stugge vuurtorenwachters die een vuurtoren beheren op een eiland dat geteisterd wordt door een eindeloze storm. Met Willem Dafoe en Robert Pattinson.

Genomineerd voor de Oscar voor beste camerawerk.
Tijden & Tickets

Thomas Wake en Eprain Winslow zullen vier weken lang dienst doen op het afgelegen eiland. Wake drukt Winslow op het hart geen zeemeeuwen te doden. Dat brengt namelijk ongeluk. Als Winslow een vogelkarkas in de waterton vindt, is hij echter zo woedend dat hij Wake’s advies in de wind slaat. Een slecht idee, want een dag voordat ze het eiland zullen verlaten, steekt er een storm op. En dan komt ook nog eens het einde van de drankvoorraad in zicht.

Robert Eggers debuteerde met de horrorfilm THE WITCH, waarmee zijn reputatie meteen werd gevestigd. Naar THE LIGHTHOUSE werd reikhalzend uitgekeken en de film maakt de verwachtingen waar. Het psychologisch spel tussen twee mannen die tot elkaar veroordeeld zijn, is fascinerend. Hun benarde situatie wordt bekrachtigd door het bijna vierkante beeldformaat, de zwart-witbeelden en de dreigende muziek. Winnaar van de FIPRESCI-prijs (prijs van de internationale filmkritiek) in Cannes. (ms)

Robert Eggers, Canada, VS, 2019, 109 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Willem Dafoe, Robert Pattinson, Valeriia Karaman.
Doorlezer

‘Mijn broer Max had het idee voor een griezelverhaal in een vuurtoren. En alleen die combinatie van woorden vond ik al opwindend. Ik kon me daar meteen van alles bij voorstellen. Dat het in zwart-wit moest, bijvoorbeeld, geschoten in een vierkant formaat, met kabeltruien en veel gezichtshaar. En vanaf dat moment moesten we op zoek naar een verhaal waar dat allemaal in paste.’ Lees hier het interview met regisseur Robert Eggers in VPRO Cinema.