Play

Portretten Uit De Peel

Poëtische documentaire over de unieke geschiedenis van de Peel met de foto’s van meesterfotograaf Jacques Peeters als rode draad.

Tijden & Tickets

Tot begin jaren zestig behoorde de moerassige Peelregio van Limburg en Brabant tot een van de dunst bevolkte en minst ontwikkelde delen van Nederland. Voor mensen die weinig kennis hebben van de Peel is het moeilijk voor te stellen dat daar nog niet zo heel lang geleden mensen leefden in hutten van takken, plaggen en turf.
Jacques Peeters was dertig jaar lang fotograaf van ‘De Limburger’ en bezocht de Peel regelmatig. Hij legde het landschap en haar eigenzinnige bewoners vast in schitterende zwart-witfoto’s, die op gezette tijden in de krant verschenen. Met die foto’s gaat filmmaker Wiek Lenssen, zelf afkomstig uit de Peelregio, op stap, om te zoeken naar de mensen die deze fotograaf zo meesterlijk en oprecht vastlegde. Ook zoekt hij naar verwanten van de geportretteerden. Op die manier wordt de unieke geschiedenis van de Peelregio ontsloten, een regio waar nog altijd sporen van het leven in een rauwe, wilde natuur zijn te vinden.

NB: Eenmalige voorstelling in het kader van de eerste editie van het Maastricht Photo Festival (20-29 september). In Lumière is tijdens dit festival een expositie van Jeroen Evertz te zien. Meer informatie over het festival is hier te vinden: https://maastrichtphotofestival.nl

Wiek Lenssen, Nederland, 2017, 55 min. Limburgs dialect gesproken, Nederlands ondertiteld.