Play

Kom en Zie (Idi I Smotri) - Engels ondertiteld

Elem Klimovs schildering van de naziterreur in Wit-Rusland is de filmgeschiedenis ingegaan als de anti-oorlogsfilm die oorlog bijna tastbaar maakt. Digitale restauratie van misschien wel de beste oorlogsfilm aller tijden.

Tijden & Tickets

N.B. Deze versie is Engels ondertiteld. Voor de Nederlands ondertitelde versie klik hier.

Verwacht geen heldenverhalen of spektakel à la Spielberg. In KOM EN ZIE zet regisseur Elem Klimov alle mogelijke cinematografische middelen in om de kijker het geweld, de razernij en de verschrikkingen van de oorlog aan den lijve te laten ervaren. De film is gesitueerd in Wit-Rusland in 1943. De SS van Heinrich Heydrich en Hitlers Wehrmacht houden huis onder de bevolking van de dorpjes van de uitgestrekte Sovjet-republiek. De vijftienjarige Florja is getuige van extreme misdaden; hij trekt op met de partizanen in het bos en raakt verzeild in zijn geboortedorp waar iedereen is uitgemoord. De doorstane gruwelen veranderen de vrolijke jongen in een vroegoude man.
Klimov was zich bewust van het confronterende karakter van zijn film, die hij zag als een noodzakelijke getuigenis, een testament voor ‘de immense tragedie een heel volk aangedaan, een verslag van de oorlog, die de hel is.’

Elem Klimov, Sovjet-Unie, 1985, 142 min. Wit-Russisch, Russisch & Duits gesproken, Engels ondertiteld. Met Aleksey Kravchenko, Olga Mironova, Liubomiras Laucevicius, Vladas Bagdonas, Jüri Lumiste.