Play

Jackie Brown

Tarantino’s ode aan de Blaxploitation-cinema en de meest onderschatte film uit zijn oeuvre.

NB: Deze film is Engels gesproken, niet ondertiteld.
Tijden & Tickets

Een onderbetaalde stewardess – een rol van Blaxploitation-icoon Pam Grier – vult haar inkomen aan door zwart geld te smokkelen voor een praatgrage wapenhandelaar. Ze wordt opgepakt en sluit een deal met de FBI om haar opdrachtgever in de val te lokken. Ondertussen beraamt ze een plannetje om zichzelf danig te verrijken.

Tarantino baseerde JACKIE BROWN op de misdaadroman RUM PUNCH van Elmore Leonard, een ongebruikelijk zet voor de regisseur die doorgaans zijn eigen scenario’s schrijft. Filmliefhebbers die hoopten op PULP FICTION 2 reageerden teleurgesteld, waardoor de film een beetje het ondergeschoven kindje uit de Tarantino-catalogus werd. Onterecht, want Tarantino combineert hier alles wat goed is aan zijn films (een ijzersterke soundtrack, humoristische dialogen, een ingenieuze narratieve structuur, abrupt geweld) met volwassen emoties die we nog niet van hem kenden en bewees zo dat hij meer is dan de maker van coole misdaadfilms.

Quentin Tarantino, VS, 1997, 154 min. Engels gesproken, zonder ondertiteling. Met Pam Grier, Samuel L. Jackson, Robert Forster, Bridget Fonda, Michael Keaton, Robert De Niro.