Play

Open Air | Fargo (25th Anniversary – Tribute to Frances McDormand) | uitverkocht

Zwartkomisch meesterwerk van de gebroeders Coen over een in scène gezette ontvoering die uitloopt op een bloedbad. De film leverde Frances McDormand haar eerste Oscar op.

Tijden & Tickets

De ontvoering wordt opgezet door autoverkoper Jerry Lundegaard, die in financiële moeilijkheden verkeert. Hij wil zijn vrouw laten ontvoeren, om zo van haar steenrijke vader losgeld te krijgen. Vanaf het begin gaat alles mis met dit plan, met de nodige moorden als gevolg. Deze worden onderzocht door de hoogzwangere detective Marge Gunderson. Dagelijks hijst ze zich met haar dikke buik uit bed, om – gewapend met de door haar man gesmeerde boterhammen – op onderzoek uit te gaan, regelmatig ploeterend door de sneeuw.

FARGO is één van de hoogtepunten in het toch al hoogstaande oeuvre van de gebroeders Coen. De sfeer van het platteland in de Amerikaanse staat Noord-Dakota, waar de film zich afspeelt, is raak getroffen. McDormand, in het dagelijks leven sinds 1984 getrouwd met Joel Coen, overtuigt als de flegmatieke detective die zonder enig spektakel aan het werk gaat. (jc)

Joel & Ethan Coen, VS, VK, 1996, 98 min. Engels gesproken, zonder ondertiteling. Met William H. Macy, Frances McDormand, Steve Buscemi, Peter Stormare, John Carroll Lynch.
82cffa90299f07d994064ffb830485b1 60daff4d48b19