Play

Beats

Opzwepend drama over de boezemvriendschap tussen twee Schotse jongeren die zich in de jaren negentig laten meevoeren door de anarchie en de roes van illegale raves.

Tijden & Tickets

De Britse overheid zag de illegale feesten en het bijbehorende drugsgebruik met lede ogen aan en greep in. De Criminal Justice Bill uit 1994 stelde het samenscholen rond repetitieve beats strafbaar. Het leidde tot protesten en nog meer raves.

Tegen deze achtergrond speelt BEATS, een film over de vriendschap tussen Spanner en Johnno. De eerste woont bij zijn criminele broer; de tweede verhuist binnenkort met zijn stiefvader, een politieagent, naar de stad. In hun laatste nacht samen stelen de jongens geld van Spanners broer en geven ze zich over aan de euforie van een rave.

In BEATS put regisseur en coscenarist Brian Welsh uit zijn eigen jeugd en blikt terug op een tijd waarin dansmuziek nog een rebelse tegencultuur was. Op de stampende soundtrack wordt Detroit-techno en Britse rave gecombineerd met danceklassiekers van The Prodigy, LFO en Orbital. Over de keuze voor zwart-wit kan regisseur Brian Welsh heel kort zijn: ‘Because it looked fucking cool!’ (mv)

Brian Welsh, VK, 2018, 96 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Kimber Closson, Martin Donaghy, Brian Ferguson, Ryan Fletcher, Laura Fraser.
Doorlezer

"Welsh maakte de radicale keuze om Beats in zwart-wit te draaien, om zo het gevoel te versterken dat we naar iets uit het verleden kijken. Dat werkt perfect. Het Glasgow uit 1994 ziet er rauw en unheimisch uit. Waar verveelde kids cassettebandjes uitwisselen op een winderige parkeerplaats en waar scooters nog brommers zijn." Lees verder over Beats in OOR.