Play

Armageddon Time

Autobiografische film van James Gray (Ad Astra) over een twaalfjarige Joodse jongen die zich bewust wordt van de ongelijke behandeling die zijn zwarte beste vriend ten deel valt.

Tijden & Tickets

Autobiografische film van James Gray (Ad Astra) over Paul, een Joodse jongen die zich bewust wordt van de ongelijke behandeling die zijn zwarte beste vriend ten deel valt.

In de laatste klas op de lagere school raakt Paul bevriend met Johnny. Ze halen samen veel kattenkwaad uit. De straffen daarvoor vallen altijd milder voor Paul uit dan voor Johnny. Uiteindelijk besluiten de ouders van Paul om hem naar een elitaire privéschool te verplaatsen zodat hij niet meer in aanraking komt met ‘de verkeerde mensen’. De klasgenoten op zijn nieuwe school zijn vrijwel allemaal wit en geprivilegieerd. De enige die met Paul meevoelt is zijn opa, die hem opdraagt op te komen voor de zwakkeren in de samenleving. Makkelijker gezegd dan gedaan, want hoewel Paul zijn vriendschap met Johnny koestert, wil hij ook geaccepteerd worden door zijn nieuwe klasgenoten.

Het is James Gray (THE IMMIGRANT, THE YARDS) gelukt om zijn eigen ervaringen met racisme om te zetten in een persoonlijk drama dat op geen enkel moment moraliserend aandoet. Ook Gray heeft geen idee hoe we sociale ongelijkheid moeten oplossen, maar laat in zijn film wel zien hoe wij allemaal onze eigen bijdrage leveren aan dit maatschappelijke probleem. (ms)

James Gray, VS, 2022, 115 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Anne Hathaway, Jeremy Strong, Banks Repeta, Jaylin Webb, Anthony Hopkins, Ryan Sell.