Push
De veelbesproken documentaire Push verkent het fenomeen gentrificatie en onderzoekt hoe het kan dat wonen in grote steden onbetaalbaar dreigt te worden. (Voertaal: Engels)
In veel grote steden is gentrificatie een fataal fenomeen: een voormalige achterstandswijk wordt een topbuurt, waarna de oorspronkelijke bewoners geleidelijk worden verdreven door stijgende woningprijzen. Zijn het alleen de nieuwe, rijke bewoners die de prijzen opdrijven of is er meer aan de hand? Filmmaker Fredrik Gertten volgt Leila Farhani – huisvestingsgezant voor de VN – in haar onderzoek naar de schimmige wereld van durfkapitalisten, speculanten en huisjesmelkers. Ze bezoekt grote steden in Groot-Brittannië, Spanje, Chili en Zuid-Korea om te zien hoe het kan dat zulke uiteenlopende plekken kampen met bijna identieke problemen: van huurders die hun huur verdriedubbeld zien tot miljoenenvilla’s – of hele woonwijken – die bewust leegstaan. Valt de vastgoedmaffia nog terug te dringen?
Samen met Jeroen Moes werpen we licht op de effecten van gentrification in Maastricht. Jeroen Moes, PhD, heeft een educatieve opleiding in sociologie, antropologie en politieke wetenschappen. Hij geeft onderzoeksmethoden aan het University College Maastricht. Moes schetst in zijn inleiding een korte geschiedenis van stadsvernieuwing in Maastricht en de eerste verkennende resultaten van het gentrificatie onderzoek in Maastricht. Hoe ervaren bewoners van Mariaberg en Wittevrouwenveld de stadsvernieuwing?
Programma
19:30 inleiding Jeroen Moes (voertaal: Engels)
20:00 start documentaire PUSH