La Civil

In Cannes bekroond drama over een Mexicaanse moeder die alles op alles zet om haar door een drugskartel ontvoerde tienerdochter terug te krijgen.

Tijden & Tickets

Cielo's tienerdochter, Laura, wordt ontvoerd in Noord-Mexico. Ondanks het betalen van losgeld wordt Laura niet vrijgelaten. Wanneer de autoriteiten geen steun bieden bij de zoektocht, neemt Cielo het heft in eigen handen. Ze vindt hulp bij Lamarque, een militair met onconventionele werkmethoden, die ermee instemt haar te helpen bij haar zoektocht in ruil voor informatie die zij als plaatselijke bewoner kan verschaffen. Cielo’s samenwerking met Lamarque zal haar meeslepen in een spiraal van geweld.

LA CIVIL is het regiedebuut van de in Boekarest geboren en in Vlaanderen opgegroeide Teodora Ana Mihai. Het lukt haar om de Mexicaanse drugsoorlog voelbaar te maken zonder te vervallen in actieclichés. De film ging in première in de Un Certain Regard-sectie van het filmfestival in Cannes, waar Mihai van de jury de Prix de l’Audace kreeg, omdat ze de moed had om de problematiek van kinderontvoeringen in Mexico onder de aandacht te brengen.

Teodora Ana Mihai, België, Mexico, Roemenië, 2021, 140 min. Spaans gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Arcelia Ramírez, Álvaro Guerrero, Jorge A. Jimenez, Ayelén Muzo, Juan Daniel García Treviño.