Goodbye Julia
Het in Cannes met de Prijs van de Vrijheid bekroonde debuut van Mohamed Kordofani is een subtiel verteld verhaal over twee vrouwenlevens die door de onrust in Soedan met elkaar verweven raken.
Het verhaal van GOODBYE JULIA speelt zich grotendeels af in 2005, aan het eind van de Soedanese Burgeroorlog, voor de scheiding van het land tussen het islamitische noorden en hoofdzakelijk christelijke zuiden. De donkerder gekleurde zuid-Soedanezen worden in de hoofdstad Khartoem zwaar gediscrimineerd door de islamitische noorderlingen. Op straat vinden regelmatig openbare verbrandingen plaats. Afgeleid door zo’n verbranding rijdt de islamitische Mona in haar auto een donker jongetje aan. Na de aanrijding vlucht ze, achtervolgd door de vader van het jongetje. Eenmaal thuis wordt deze doodgeschoten door Mona’s man, die denkt dat zijn vrouw wordt bedreigd door een zuiderling. Mona verhult zowel de moord als de aanleiding hiervoor. Verteerd door schuldgevoelens zoekt ze wel contact met de moeder van het jongetje, Julia, die wanhopig op zoek is naar haar verdwenen man. Mona biedt Julia een baan aan als huishoudster en neemt haar en haar zoontje op in huis. Kan in deze gecompliceerde situatie de waarheid verborgen blijven?
GOODBYE JULIA was de eerste film uit Soedan die werd geselecteerd voor het filmfestival in Cannes. Regisseur Kordofani laat hierin overtuigend zien hoe de gevolgen van racisme en religieuze haat doorwerken in de dagelijkse levens van in aanleg goedbedoelende gewone mensen. (jc)