Play

Beau Travail - Engels ondertiteld

Een nooit eerder in Nederland uitgebracht zintuiglijk meesterwerk over militaire erecodes en destructieve jaloezie. Eindigde op de zevende plek in de toonaangevende lijst met beste films aller tijden van filmtijdschrift Sight & Sound.

Tijden & Tickets

Het verhaal van BEAU TRAVAIL is een variatie op Herman Melville’s novelle BILLY BUDD, VOORMARSGAST. Hoofdpersonage in de film is Galoup, een geknakte sergeant die vanuit Marseille terugblikt op zijn tijd bij het vreemdelingenlegioen. We zien Galoup aan het werk in de zonovergoten woestijnlandschappen van de voormalige Franse kolonie Djibouti. Hij is loyaal aan zijn commandant Bruno, maar wordt stikjaloers wanneer deze in de ban raakt van een jonge, engelachtige nieuwe rekruut. Langzaam stuurt Galoup aan op een drama waarmee hij zijn verbanning uit het vreemdelingenlegioen zal bewerkstelligen.

BEAU TRAVAIL is een betoverend mooie film, waarin Denis (WHITE MATERIAL, TROUBLE EVERY DAY, HIGH LIFE) de dagelijkse oefeningen van de legionairs in beeld zet als een soort homo-erotisch ballet, begeleid door oude legionairsliederen en de muziek uit de opera die Benjamin Britten op basis van Melville’s novelle componeerde. Een sensuele en ambigue film, die je als kijker in een trance ondergaat, en die eindigt met een van de meest onvergetelijke slotscènes uit de filmgeschiedenis. (mv)

Claire Denis, Frankrijk, 1999, 92 min. Frans, Grieks, Russisch & Italiaans gesproken, Engels ondertiteld. Met Denis Lavant, Michel Subor, Grégoire Colin, Richard Courcet, Nicolas Duvauchelle..