Play

Klanken van Oorsprong

Bijzondere documentaire over verschillende Indisch-Nederlandse muzikanten die na 1945 gedwongen terugkeerden naar Nederland, en hun invloed op het Nederlandse muzieklandschap.

Tijden & Tickets

Tussen 1945 en 1962 keerden er meer dan 350.000 Indische Nederlanders gedwongen terug naar Nederland. Eenmaal daar kregen Indisch-Nederlandse bands als 'The Tielman Brothers' direct veel gehoor bij de enthousiaste Nederlandse jeugd die een grote honger had naar Rock ‘n Roll. Ook Indisch-Nederlandse zangers en zangeressen als Sandra Reemer, Liesbeth List en Boudewijn de Groot waren succesvol. Anneke Grönloh en The Blue Diamonds verwierven zelfs internationale roem, net als de naar Amerika geëmigreerde broers Eddie en Alex van Halen.

Regisseur Retel Helmrich geeft op indringende wijze weer hoe deze Nederlands-Indische muzikanten zich met een vleugje heimwee wisten aan te passen en hoe ze zonder dat ze het wisten een verandering teweegbrachten in het Nederlandse muzieklandschap en ver daarbuiten. De turbulente geschiedenis klinkt in hun muziek door als last en inspiratiebron. KLANKEN VAN OORSPRONG brengt hiermee een intiem portret van een aantal grote Nederlandse artiesten en de zoektocht naar hun eigen identiteit.

Hetty Naaijkens-Retel Helmrich, Nederland, 2018, 112 min. Nederlands gesproken, zonder ondertiteling.