Play

The Shape of Water

Donker romantisch sprookje van de meesterlijke verhalenverteller Guillermo del Toro (Pan’s Labyrinth), met de VS ten tijde van de Koude Oorlog als decor. Winnaar van vier Oscars, waaronder die voor beste film en beste regie.

Summer Cinema
Tijden & Tickets

Regisseur Guillermo del Toro noemt THE SHAPE OF WATER zelf een ‘antigif tegen het cynisme’. Zijn fantasierijke liefdesfabel is een ode aan het verschil tussen mensen. Waar anderen in het geschubde wezen een bevreemdende bedreiging zien, ziet Elisa schoonheid. En zo biedt de liefde een uitweg uit een wereld van eenzaamheid en geweld. De liefde heeft immers de vorm van water, het kan alle kanten op, aldus Del Toro.

THE SHAPE OF WATER won de Gouden Leeuw in Venetië en is genomineerd voor zeven Golden Globes, waaronder beste film. De oogstrelende film bevat tal van knipogen naar zowel klassieke monsterfilms als beroemde Hollywoodfilms en werd door componist Alexandre Desplat voorzien van een majestueuze score.

Guillermo del Toro, Canada, VS, 2017, 119 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Sally Hawkins, Michael Shannon, Richard Jenkins, Octavia Spencer, Michael Stuhlbarg.
Doorlezer

Hoewel al Del Toro’s films over het bovennatuurlijke gaan, wil dat nog niet zeggen dat hij geen oog heeft voor de wereld waarin hij leeft. De oorspronkelijke titel van deze film was The Shape of Water: A Fairy Tale for Troubled Times. En die barre tijden slaan dan op het huidige politieke klimaat, waarin mensen steeds verder uit elkaar worden gedreven door ze te vertellen dat iedereen die anders is ook automatisch gevaarlijk is. 'Noem me naïef, maar met deze film wil ik tegenwicht bieden aan dat cynisme,' zei Del Toro in Venetië. 'Mijn film is bedoeld als tegengif voor mensen als Trump.' Lees het complete interview met de Mexicaanse regisseur Guillermo del Toro (1964) in VPRO Cinema hier terug.