Play

The King

Ruim veertig jaar na de dood van Elvis maakt documentairemaker Jarecki een muzikale road-trip door de VS in Presleys oude Rolls-Royce en schetst een portret van de zanger en de staat van het ‘beloofde’ land dat hij achter zich liet.

NB: Deze film wordt niet dagelijks vertoond.
Tijden & Tickets

Tegen de achtergrond van Trumps verkiezingscampagne rijdt Jarecki in Elvis’ haperende Rolls-Royce naar plaatsen die belangrijk waren voor de zanger. Onderweg stappen gasten in voor muzikale optredens of politiek en cultureel commentaar. De meesten van hen bewonderaars van Elvis, maar ook enkele felle tegenstanders.

Jarecki (THE HOUSE I LIVE IN, WHY WE FIGHT) is duidelijk een Elvis-fan, maar schotelt ons geen rooskleurig plaatje voor. Hij combineert een provocerende analyse van de Amerikaanse cultuur met een terugblik op Elvis’ carrière. De levensloop van de zanger wordt zo een allegorie voor de staat van de VS: beiden begonnen zo veelbelovend, maar bezweken aan de vernietigende gevolgen van verslaving, geld en macht. De Amerikaanse Droom ligt aan duigen en Elvis has left the building. (ek)

Eugene Jarecki, Duitsland, VS, 2017, 107 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Ethan Hawke, Alec Baldwin, Chuck D, Lana Del Rey, Emmylou Harris.