Filmlezing: De Atoombom in Film (Kevin Toma)
Nederlandstalige lezing van Volkskrant-journalist Kevin Toma over de atoombom in film, aan de hand van parels uit de filmhistorie.
De akelige gevolgen van radioactieve straling, atoombommen die in verkeerde handen vallen, het met kernraketten ingeluide einde van de wereld: na de Tweede Wereldoorlog bleef de wereldcinema lange tijd naar deze thema’s terugkeren. Van horror en sciencefiction tot oorlogsdrama’s en monsterfilms: filmmakers speculeerden volop over de nucleaire toekomst die ons te wachten zou kunnen staan. Door de val van het communisme leken deze onderwerpen tot het verleden te behoren, maar nu de mondiale nucleaire dreiging door de oorlog in Oekraïne drastisch is toegenomen, kan het zinvol zijn om terug te kijken naar die films van weleer.
Naar aanleiding van de release van Christopher Nolans OPPENHEIMER buigt Volkskrant-filmjournalist Kevin Toma zich over enkele filmklassiekers uit het atoomtijdperk, om te onderzoeken wat deze films met elkaar delen (of juist niet) als het gaat om de verbeelding van de atoombom. Hoe kijken ze de vrees én de fascinatie voor de Bom in de ogen? Toma pluist het uit aan de hand van kernachtige filmfragmenten.
NB: De filmscènes die tijdens de lezing worden vertoond kunnen beelden bevattend die als schokkend worden ervaren.
Aansluitend aan de film wordt THE ATOMIC CAFE vertoond, een documentaire over de wijze waarop de Amerikaanse overheid en de media in de jaren vijftig probeerden de gruwelijke effecten van kernwapens te verdoezelen. Hiervoor dient een apart ticket gekocht te worden.