Play

The Atomic Cafe

Documentaire over de wijze waarop de Amerikaanse overheid en de media in de jaren vijftig probeerden de gruwelijke effecten van kernwapens te verdoezelen.

NB: Deze film is Engels gesproken en niet ondertiteld.
Tijden & Tickets

Aan de hand van diverse radioprogramma’s, cartoons, militaire instructie- en propagandafilms laat THE ATOMIC CAFE zien hoe de Amerikaanse overheid en de media de publieke opinie over nucleaire oorlogsvoering probeerden te beïnvloeden. De films hadden zonder uitzondering een geruststellende toon. In deze compilatie verliest het materiaal echter dit oorspronkelijk bedoelde effect op de toeschouwer. Dat de film als absurd en zelfs buitengewoon cynisch wordt ervaren, is volledig te danken aan de verandering van ons perspectief en de briljante montage van de oorspronkelijke beeldfragmenten.

De film, uitgebracht in 1982, toen de regering van Ronald Reagan juist plannen had om het nucleaire arsenaal van de Verenigde Staten flink te gaan uitbreiden, sloeg een onverwachte deuk in het imago van de Amerikaanse regering. Het publiek kwam in groten getale kijken naar deze sublieme vorm van satire, en de film was ook in het buitenland succesvol. (bron: www.idfa.nl)

Kevin Rafferty, Jayne Loader & Pierce Rafferty, VS, 1982, 86 min. Engels gesproken, zonder ondertiteling.