Let There Be Light
Is kernfusie de energiebron van de toekomst? Let There Be Light is een portret van een wetenschappelijke droom. Na de vertoning zal Peter Rindt, PhD student aan de Technische Universiteit Eindhoven, vertellen over zijn persoonlijke ervaring en motivatie voor zijn werk in fusie-onderzoek.
‘Ik denk dat we met honderd mijl per uur op een muur afgaan terwijl blijkbaar niemand zit op te letten,’ zo omschrijft een wetenschapper de prangende noodzaak om de wereld te voorzien van een schone, veilige en onuitputtelijke energiebron. Terwijl regeringshoofden steggelen over klimaatakkoorden, elektrische auto’s veel viezer blijken dan gedacht en consumeren nog steeds de heilige graal van de westerse samenleving is, werkt een internationale verzameling wetenschappers in het Zuid-Franse Cadarache aan de bouw van ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor), een soort kunstmatige ster die op termijn dankzij kernfusie veel energie zal produceren. Om het complexe verhaal over kernfusie begrijpelijk te maken, hebben de makers van deze aantrekkelijk vormgegeven en zeer goed gedocumenteerde film een effectief instrumentarium ingezet: infographics, archiefbeelden, historische overzichten, animaties en een flink aantal interviews met enthousiaste wetenschappers.
Peter Rindt, PhD student aan de Technische Universiteit Eindhoven, vertelt over zijn persoonlijke ervaring en motivatie voor zijn werk in fusie-onderzoek. Hij licht belangrijke vraagstukken toe die spelen binnen de onderzoekswereld naar kernfusie en na afloop is er ruimte voor discussie en vragen uit het publiek.