Play

Jeanne Dielman, 23, Quai Du Commerce, 1080 Bruxelles

Indringende en zeer invloedrijke film van de Belgische meestercineast Chantal Akerman waarin een Brusselse huisvrouw nauwgezet wordt geobserveerd in haar dagelijkse bezigheden.

NB: Deze film is Frans gesproken, Engels ondertiteld.
Tijden & Tickets

Chantal Akerman noemde JEANNE DIELMAN een "liefdesfilm voor mijn moeder", als erkenning voor het type vrouw dat gevangen zit in het soort kleinburgerlijk leven waaraan zijzelf wist te ontsnappen. Drie dagen lang volgen we Jeanne Dielman, huisvrouw, moeder en parttime prostituee wier leven bepaald wordt door routine, tot zich barsten beginnen te vertonen. Akerman richt onze aandacht op de kleinste gebaren die doorgaans in films verloren gaan: een mes dat bijna uitglijdt tijdens het aardappelschillen, een licht dat onnodig wordt uitgeschakeld, het zetten van koffie in een thermoskan. Bestek afdrogen. Schoenen poetsen. Gehakt mengen met ei. Akerman bouwt haar film zorgvuldig op rond repeterende handelingen en werkt langzaam naar een uitbarsting toe.

JEANNE DIELMAN is een monument in de filmgeschiedenis, maar ook een kunstwerk dat geduld en overgave van de kijker vraagt. De film is door critici van vele labels voorzien – feministisch, conceptueel, avant-gardistisch, minimalistisch – maar laat zich niet in één hokje plaatsen. Speciale vermelding voor het camerawerk van Babette Mangolte, die met grote precisie de personages vastzet in hun huiselijke omgeving.

Re-release naar aanleiding van de tentoonstelling 'Chantal Akerman - Passages' in EYE.

Chantal Akerman, België, Frankrijk, 1975, 202 min. Frans gesproken, Engels ondertiteld. Met Delphine Seyrig, Jan Decorte, Henri Storck, Jacques Doniol-Valcroze, Yves Bical.