Play

Indië Verloren... (Selling a Colonial War)

Op IDFA bekroonde documentaire over de wijze waarop de Nederlandse overheid de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog en het daaropvolgende geweld presenteerde. De film toont onze omgang met het verleden en de kracht van beeldvorming.

Laatste kans
Tijden & Tickets

Driekwart eeuw na het einde van de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog (1945-1950) strijden verschillende percepties van de gebeurtenissen nog altijd om voorrang. Met een brede blik onderzoekt filmmaker In-Soo Radstake een veelheid aan perspectieven, waaronder die van de Nederlandse overheid, militairen in het Nederlandse en Nederlands-Indische leger, Indonesische onafhankelijkheidsstrijders, de internationale gemeenschap en verschillende bevolkingsgroepen in het voormalige Nederlands-Indië. Ook de Bersiap komt aan bod, een onderbelichte periode waarin diverse groepen burgers collectief werden aangemerkt als tegenstanders van de onafhankelijkheidsstrijd.

Uitgebreide gesprekken met experts in binnen- en buitenland geven inzicht in de complexe verhoudingen in het voormalige Nederlands-Indië. Archiefbeelden, waarvan sommige pas decennia na dato werden ontdekt, vertellen niet alleen een verhaal over dekolonisatie maar vormen ook een kroniek van onze omgang met het verleden. (bron: www.idfa.nl)

In-Soo Radstake, Nederland, 2023, 105 min. Engels, Nederlands & Indonesisch gesproken, Nederlands ondertiteld.