Play

Phantom Thread

Kostuumdrama van Paul Thomas Anderson (Magnolia; There Will Be Blood) over Reynolds Woodcock, een gepassioneerde modeontwerper en vrouwenversierder in de vijftiger jaren. Winnaar van de Oscar voor Beste Kostuumontwerp.

Tijden & Tickets

Woodcock valt als een blok voor serveerster Alma, die zijn nieuwe muze moet worden. Ze neemt haar intrek in zijn woonhuis annex atelier. De organisatie van het chique modehuis is in handen van Reynolds zus Cyril, die ook bemiddelt en problemen oplost, zodat de kunstenaar zijn passie kan uitleven. De spelregels van broer en zus zijn voor Alma een mysterie, hetgeen in de enge beslotenheid van de woning al snel tot irritaties leidt. De narcistische, perfectionistische Reynolds verwacht orde en gehoorzaamheid, terwijl hij in alle rust werkt aan zijn ultieme creatie. Alma is echter ook niet van gisteren en weigert zich te laten gebruiken als wegwerpartikel.

De prachtige kleding is een lust voor het oog, de subtiele muziek benadrukt de elegante, gracieuze wereld van de mode, maar onderhuids broeit een giftig mengsel van emoties. (jc)

Paul Thomas Anderson, VS, 2017, 130 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Vicky Krieps, Daniel Day-Lewis, Lesley Manville, Sue Clark, Joan Brown.