August Willemsen – De Bladzij En De Werkelijkheid

Documentaire over August Willemsen, schrijver van Braziliaanse Brieven en vertaler van de gedichten van Fernando Pessoa en Carlos Drummond de Andrade.

Tijden & Tickets

August Willemsen (1936-2007) was een vertaler en schrijver die onder meer de gedichten van Fernando Pessoa en Carlos Drummond de Andrade ontsloot voor het Nederlandse taalgebied. Gedreven door een fascinatie voor de Portugese taal en Braziliaanse literatuur, reisde hij meermaals naar Brazilië?. Tussen 1967 en 1984 doet hij meeslepend verslag van zijn belevenissen in het ongeëvenaarde BRAZILIAANSE BRIEVEN (1985). De brieven zijn tijdloos door de literaire zeggingskracht waarmee hij zijn confrontaties verwoordt; het contact met en tegelijk de afstand tot het land vol tegenstrijdigheden.

De brievenroman inspireerde filmmaker Frederieke Jochems om hem achterna te reizen en te onderzoeken wat hem trok naar dit immense land en wat hij in Nederland ontvluchtte. AUGUST WILLEMSEN – DE BLADZIJ EN DE WERKELIJKHEID verweeft beelden van de Bijlmermeer waar hij woonde en van landschappen in Brazilië met brieffragmenten en magistrale televisieoptredens. Zijn complexe relaties met vrouwen, vrienden en zijn dochter worden blootgelegd in hun getuigenissen. In animatiescènes worden de extremen die zijn leven kenmerkten – zijn hartstocht voor taal, literatuur en muziek en zijn neiging tot zelfdestructie – tot leven gebracht.

Frederieke Jochems, Nederland, 2022, 78 min. Nederlands, Portugees & Engels gesproken, Nederlands ondertiteld.