Speak! Nederlands programma
Interview met Adriaan van Dis met fragmenten uit zijn tv werk. Gesprek met onderzoeksjournalist Claire van Dyck en filmmaker Beri Shalmashi, met videoclips & filmfragmenten.
En verder
- Slampoets Carmien Michels en Kevin Amse (Antwerpen/Gent)
- Filosoof René Gabriels (Maastricht) over de actualiteit van mei ‘68
- Publicist Ben van Melick (Heerlen) over Pé Hawinkels en zijn gedicht hi-ro-shi-ma
- Korte film van The Nestcollective (Nairobi) met een kritiek op de westerse museumwereld
Aftermovie
- ‘Symbolic Threats’, een film van het kunstenaarsduo Wermke/Leinkauf. In 2014 verwisselden Wermke en Leinkauf de Amerikaanse vlaggen op de Brooklyn Bridge in New York met witte vlaggen. De film laat zien hoe de media en het publiek reageerden op deze ‘terroristische dreiging’.
Programma
19.30 – 20.30 blok 1 - Adriaan van Dis, interview Petra Quaedvlieg
20.30 – 21.00 pauze
21.00 – 22.00 blok 2 - Claire van Dyck en Beri Shalmashi -moderator Rob van Duijn
22.00 - 22.30 Slampoet: Carmien Michels, Rene Gabriels over de actualiteit van mei ‘68, Ben van Melick over Pé Hawinkels en leest diens gedicht hi-ro-shi-ma, Slampoet: Kevin Amse, Film: The Nestcollective Nairobi met ‘We need prayers: This one went to market' -moderator Rob van Duijn
Toegift na 22.45 vertoning Symbolic Threats (17’)
Adriaan van Dis
Een schrijversleven lang is Adriaan van Dis bezig met het bepalen van zijn positie tegenover het schurende onrecht in de wereld. Als kind van Indisch-Nederlandse ouders met een oorlogstrauma ontwikkelde hij een gevoeligheid voor verborgen leed. Zowel zijn romans als zijn tv-werk laten een geëngageerde schrijver en interviewer zien met een scherp oog voor zijn eigen rol.
Zijn hoofdfiguur is vaak een (blanke) buitenstaander die observeert en goed wil doen. Hij volgt migranten in de banlieus van Parijs (De Wandelaar), worstelt met de dilemma’s van post-apartheid Zuid-Afrika (Tikkop) en wordt geconfronteerd met isolement en uitsluiting (In het buitengebied).
Bij romanschrijver Adriaan van Dis geen gemakkelijk activisme, maar complexe, gestileerde verhalen, waarbij nieuwsgierigheid en inleving voorop staat. Als tv-maker vindt hij dat je kijkers nooit moet onderschatten. ‘Niet hurken, maar verheffen,’ is zijn devies.
Journalist en columnist Petra Quaedvlieg gaat met Adriaan van Dis in gesprek.
Claire van Dyck
Claire van Dyck is onderzoeksjournalist bij De Limburger. Ze doet veelvuldig onderzoek naar radicalisering in Limburg. Samen met Johan van de Beek schreef ze het boek ‘Sultan en de lokroep van de Jihad’, over de Maastrichtse student Sultan Berzel uit Wittevrouwenveld die radicaliseerde en zichzelf opblies in Bagdad, en over de motieven en achtergronden van andere Maastrichtse Syriëgangers.
Beri Shalmashi
Beri Shalmashi is filmmaker en publicist. Ze woonde een tijd in Los Angeles en Caïro en maakte verscheidene korte films. Samen met Sanne Vogel maakte ze de televisiefilm Mama, in 2010 genomineerd voor een Gouden Kalf. Met Willem Capteyn schreef ze het scenario voor de boekverfilming van Kader Abdolah's Het Huis van de Moskee. In 2012 verhuisde ze naar Iraaks-Koerdistan om een film te maken, maar in 2015 keerde ze terug naar Amsterdam, toen de oorlog met IS het werken en wonen in Erbil onmogelijk maakte. Ze schrijft columns voor de Volkskrant.