Play

Nata Per Te

Het op feiten gebaseerde, ontroerende verhaal van een homoseksuele man die een in het ziekenhuis achtergelaten baby met het syndroom van Down wil adopteren, maar op een muur van starre rechterlijke regels stuit.

Tijden & Tickets

NATA PER TE (Italiaans voor ‘geboren voor jou’) vertelt het waargebeurde verhaal van Luca Trapanese en Alba. Luca is maatschappelijk werker, praktiserend katholiek, en wilt niets liever dan een gezin. Helaas is dat voor hem als alleenstaande, homoseksuele man in Italië haast onmogelijk. Desalniettemin schrijft hij zich in als pleegouder.

Als Alba, geboren met het syndroom van Down, wordt achtergelaten in een ziekenhuis, gaat de kinderrechtbank van Napels naarstig op zoek naar een pleeggezin dat Alba wil adopteren. Ondanks het feit dat Luca aangeeft met liefde voor Alba te willen zorgen, houdt de rechtbank vast aan de traditionele definitie van een gezin: een vader én een moeder. Nadat dertig pleeggezinnen de zorg voor Alba afwijzen, wordt Luca toch als tijdelijk voogd aangewezen. Hij weet dat Alba hem ieder moment afgenomen kan worden als een ‘echt’ gezin zich meldt. Luca besluit de strijd voor voogdij aan te gaan. Luca Trapanese schreef een boek over zijn ervaringen en houdt tot de dag van vandaag een Instagram account (@trapaluca) bij waarin hij zijn leven met Alba documenteert. (rs)

Fabio Mollo, Italië, 2023, 113 min. Italiaans gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Pierluigi Gigante, Teresa Saponangelo, Barbora Bobulova, Alessandro Piavani.