Play

Luka + voorfilm Primus

Op Sicilië gedraaid drama van Jessica Woodworth (Khadak), in dreigend zwart-wit, over een soldaat die zich voorbereidt op een aanval van een vijand die misschien niet eens bestaat.

Tijden & Tickets

Ergens op een denkbeeldige steppe in niemandsland, ligt Fort Kairos. Een desolate buitenpost waar soldaten hun land verdedigen tegen de vijand uit het Noorden. De ambitieuze scherpschutter Luka sluit zich aan om mee te werken aan de in zijn ogen heldhaftige opdracht van het fort. Alles staat hier in het teken van militaire waarden als gehoorzaamheid, opoffering en volharding. Gaandeweg roept dit bij Luka echter steeds meer vragen op. Bestaat de vijand wel? Wat komt er terecht van de strijd waarnaar hij verlangt? En wat is de zin van het strenge regime en de absurde straffen waaraan de soldaten worden onderworpen?  

In haar bewerking van Dino Buzzati’s boek DE WOESTIJN VAN DE TARTAREN, zet de Belgisch-Amerikaanse regisseuse Woodworth twee uitersten tegenover elkaar. Enerzijds de nietigheid van de mens in een hiërarchie, gesymboliseerd door opnames van de nietige mens in een intimiderende omgeving. Anderzijds de vaak in close up gedraaide beelden van de bevriende soldaten, die buiten het zicht van hun meerderen de tijd doden met schijngevechten. De dreigende sfeer in deze gestileerde zwart-witfilm wordt verder geaccentueerd door de elektronische soundtrack. (jc) 

NB: De voorstelling van LUKA wordt voorafgegaan door PRIMUS (Jonas Smulders, Nederland 2023, 7 min.), een korte zwart-witfilm waarin twee naar liefde hunkerende personages elkaar ontmoeten in een wasserette die oneindig groot lijkt te zijn. De film is geregisseerd door de hoofdrolspeler uit LUKA.

Jessica Woodworth, België, Italië, Nederland, Bulgarije, Armenië, 2023, 94 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Jonas Smulders, Geraldine Chaplin, Jan Bijvoet, Sam Louwyck, Samvel Tadevossian..