Looking for Langston + Paneldiscussie
Experimentele film van Isaac Julien over dichter Langston Hughes; een prominent lid van de Harlem Renaissance, een intellectuele en artistieke beweging rond Afro-Amerikaanse kunstenaars die in de jaren twintig van de vorige eeuw ontstond.
In zachte zwart-wit tonen onderzoekt Isaac Julien de identiteit van Langston Hughes als zwart én gay cultuuricoon. Het is geen biografie, eerder een impressionistisch in memoriam. Op momenten roept de film de sfeer op van elegante speakeasy bars in Harlem in het begin van de vorige eeuw, vermengd met het meer hedendaagse gevoel van Londense nachtclubs in de jaren tachtig. De film is een assemblage van stijl en gevoel: authentieke journaalbeelden worden gecombineerd met geënsceneerde scenes, droomsequenties wisselen zich af met voordrachten van de poëzie van Hughes en zijn tijdgenoten.
LOOKING FOR LANGSTON sloeg in als een bom. De film werd uitgebracht op het moment dat de aidsepidemie wereldwijd ravages aanrichtte in de homogemeenschap. Juliens verhaal over zwart, homoseksueel en onderdrukt zijn – verteld op een statige, treurige toon – resoneerde extra in dit pijnlijke tijdsgewricht. Na de release van LOOKING FOR LANGSTON werd Julien in één adem genoemd met zwarte queer-iconen als James Baldwin en Richard Bruce Nugent.
Voorafgaand aan LOOKING FOR LANGSTON wordt in samenwerking met COC Limburg de korte film ECCE HOMO vertoond. ECCE HOMO werd opgenomen in 1972 op normaal 8mm-film. Het was een initiatief van de MWH Maastrichtse Werkgroep Homosexualiteit, de voorloper van COC Limburg. De film volgt een jongen die in Maastricht verliefd raakt op een voorbijganger. Samen ontdekken ze het homo-zijn in Maastricht. Regisseur Jean Delhoofen zal een korte inleiding geven.
Paul van der Heyden, Jean Delhoofen, Nederland 1972, 30 min., Nederlands gesproken, Engels ondertiteld
Na de vertoning is er een paneldiscussie - met onder andere Roxy Jongewaard, Junior Conservator bij Bonnefanten - over de film (taal: Engels). Dit programma wordt georganiseerd in samenwerking met QueerCon, een platform voor LGBTQIA+-activiteiten binnen en buiten de UM.