Kaspar Hauser - Jeder für sich und Gott gegen alle
Klassieker van Werner Herzog over de raadselachtige vondeling Kaspar Hauser. Wie is dit analfabetische ‘natuurkind’? Winnaar Grote Prijs van de Jury in Cannes.
Het is een raadselachtig verhaal: op een dag wordt in Neurenberg een jongeman gevonden, gestoken in lompen, die niet kan spreken of lezen. In zijn hand een brief met zijn naam, Kaspar Hauser. Kaspar wordt als freak tentoongesteld in het circus – in 1828 gaat men niet zachtzinnig om met mensen die afwijken van de norm – totdat geleerden zich over de jongen buigen. Ze willen de mens in zijn natuurlijke staat bestuderen. Heeft Kaspar een godsbegrip? Moreel besef? En hoe snel kun je iemand die jarenlang in een kelder is vastgehouden socialiseren?
Eigenzinnig is Herzogs versie van het Kaspar Hauser-verhaal zeker. In de opvatting van Herzog is Kaspar de eenzame ‘wilde’ die door de beschaafde wereld wordt gebruikt om haar superioriteit te demonstreren. Voor de rol van de zeventienjarige Kaspar koos Herzog de 41-jarige Berlijnse straatzanger Bruno S. en maakte vervolgens dankbaar gebruik van de vele onnavolgbare levenswijsheden die Bruno er op de filmset uitkraamde.