Play

Jaws

Onvergetelijke en zomerse filmklassieker van Steven Spielberg over een grote mensenetende haai die een Amerikaanse badplaats terroriseert.

Tijden & Tickets

Een toeristenstadje aan de Amerikaanse oostkust wordt geteisterd door een bloeddorstige, mensenetende haai. De lokale sheriff, gespeeld door Roy Schneider, is voornemens om het strand te sluiten, maar wordt overstemd door de burgemeester die de commerciële belangen van de badplaats boven de veiligheid stelt. De sheriff besluit het heft in eigen handen te nemen en samen met een nerdy wetenschapper – een legendarische rol van Richard Dreyfuss – de strijd met het monster aan te gaan.

Hoewel de mechanische haai in JAWS in de jaren zeventig de grote publiekstrekker was, staat met name de prestatie van acteurstrio Roy Schneider, Richard Dreyfuss en Robert Shaw nog steeds als een huis. Spielberg negeerde de relationele perikelen die in de oorspronkelijk roman van Peter Benchley breed worden uitgemeten en zette al zijn fiches op de strijd tegen de haai. Benchley zou uiteindelijk van de set verwijderd worden toen hij bezwaar maakte tegen de volgend hem totaal ongeloofwaardige slotscène. Vanzelfsprekend had Spielberg gelijk, zo blijkt uit de cijfers: JAWS won maar liefst drie Oscars en kende een totaalopbrengst van 470 miljoen dollar op een budget van 9 miljoen. Sterker nog: met JAWS vond Spielberg de zogenaamde summer blockbuster uit. Hij veranderde hiermee de filmindustrie voorgoed.

Steven Spielberg, VS, 1975, 124 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Roy Schneider, Robert Shaw, Richard Dreyfuss.
763 62ff3d3366e2f