Dutch Global Health Film Festival
Voor de tweede keer biedt Lumière Cinema het podium aan het Dutch Global Health Film Festival. Het festival toont films die inspireren om te reflecteren en te reageren op actuele vraagstukken in de wereldgezondheid, zoals de effecten van klimaatverandering op gezondheid, obesitas en gezond ouder worden.
Het DGHFF - voor de tweede keer georganiseerd in Maastricht – heeft als doel mensen samen te brengen rondom actuele topics in de wereldgezondheid. Kwesties die ons als individu rechtstreeks raken, maar die ook de moderne, geglobaliseerde wereld waarin we ons bevinden vertegenwoordigen.
De film 2040 gaat over klimaatverandering en de directe effecten ervan op onze gezondheid. Het is een hoopvolle film, waarin de regisseur onderzoekt hoe de wereld van zijn 4-jarige dochter er uit zal zien in het jaar 2040. EL SUSTO, de tweede film, speelt zich af in Mexico en illustreert hoe de mens in de geglobaliseerde wereld wordt beïnvloed door de voedselindustrie, met verwoestende gevolgen voor de gezondheid. De laatste film, MEET THE MILLENNIALS, gaat over veroudering en technologie in Oost-Azië. Hoe vervangen robots menselijk contact? De film moedigt aan na te denken over wat ‘gezond ouder worden’ precies inhoudt. Heeft het te maken met genen? Of kunnen we met een beetje technologische hulp het eeuwige leven bereiken?
Elke film wordt gevolgd door een discussie met (inter)nationale experts.
2040
Filmmaker Damon Gameau reist de wereld rond op zoek naar technologieën en toepassingen die klimaatverandering een halt kunnen toeroepen en een positieve impact hebben op onze wereld. Wat als we deze massaal omarmen? Gemotiveerd door de wereld waarin zijn nu 4-jarige dochter zal opgroeien, toont Gameau middelen die we nu al kunnen inzetten om onze planeet en onze samenleving te verbeteren. Serieuze informatie wordt met humor gebracht, animaties maken het onzichtbare zichtbaar en visuele effecten tonen de positieve impact van verschillende oplossingen. Een ambitieuze film, vol hoop, over hoe we een beter 2040 mogelijk kunnen maken.
Damon Gameau, Australië, 2019, 92 min. Engels gesproken, niet ondertiteld.
El Susto
Van alle offers die liefdevol worden geplaatst op familiealtaren tijdens de Día de Muertos in Mexico, valt één offer op. Sinds Amerikaanse multinationals een voet aan de grond kregen in Mexico, is Coca-Cola een onderdeel geworden van het Mexicaanse landschap, het Mexicaanse leven én het Mexicaanse sterven. Vandaag de dag voeden frisdranken als Coca-Cola de belangrijkste doodoorzaak in Mexico: diabetes type twee. Hoe kan deze verwoestende impact teniet worden gedaan? En welke lessen kan de rest van de wereld trekken? EL SUSTO onthult de crisis in de volksgezondheid die wordt veroorzaakt door gesuikerde frisdranken en bewerkte voedingsmiddelen, en luidt een politieke revolutie in voor consumenten.
Karen Akins, Verenigde Staten, 2019, 75 min.
Meet the millennials: The New Human
DNA-modificatie zou het mogelijk kunnen maken om tot wel 150 jaar oud te worden, gezond en wel. Maar willen we dat wel? De documentaire MEET THE MILLENIALS is onderdeel van project Hello Asia, een multimedia-kunstproject dat millennials in Oost-Azië in beeld brengt. Het team reist naar zes Oost-Aziatische steden, waar ze millennials ontmoeten die hun verhaal voor de camera delen: studenten, professoren, robotica-ingenieus en straatartiesten. MEET THE MILLENIALS inspireert en verbindt verhalen over het dagelijks leven, werk, onderwijs en kunstmatige intelligentie in megasteden. Aziatische millennials (her)vinden hun weg in een wereld die is gebouwd met verouderde systemen, instellingen en ideeën. Maar de Aziatische samenlevingen lijken ook het potentieel te bieden voor een bliksemsnelle verandering waarvan de Europese generatie alleen maar kan dromen.
Lucas de Man, Nederland, 2019, 26 min.
Schedule:
10.50: Opening and welkom
11.00: 2040 + discussie
13.00: Lunch (in Foyer)
14.00: 'El Susto' (The Shock) + discussie
15.45: Koffie en thee (in Foyer)
16.15: 'Meet the Millennials, Episode: The New Human' + discussie
17.45: Afsluiting
18.00 – 19.00: Borrel & netwerken (in Foyer)