Daughters of the Sun

Schrijnende, maar ook hoopvolle documentaire over jonge Jezidi-vrouwen die door IS-strijders werden ingelijfd als seksslavin en nu proberen hun leven weer op te pakken.

Tijden & Tickets

In 2014 viel de Islamitische Staat de provincie Sinjar in Iraaks Koerdistan aan. Een plek waar vooral Jezidi leven, een religieuze gemeenschap. Veel oudere mannen en vrouwen werden geëxecuteerd. Jonge vrouwen werden bruut gescheiden van hun familie, onder dwang bekeerd tot de islam en ingelijfd als seksslavinnen van IS-strijders. Sinds de bevrijding van Sinjar in 2016 door de Koerdische strijdkrachten zijn veel van hen teruggekeerd naar vluchtelingenkampen rondom Duhok. Het is de vraag of de vrouwen aan een nieuw leven kunnen beginnen.

De Nederlands-Koerdische filmmaker Reber Dosky (RADIO KOBANI, SIDIK AND THE PANTHER) reisde af naar het centrum van de Jezidi-gemeenschap om hun verhalen vast te leggen. De jonge vrouwen krijgen hulp van theatermaker Hussein, die zich hun lot aantrekt en hen op weg helpt. Hij bemiddelt bij de bevrijding van vrouwen die nog als slaaf worden gehouden van gevluchte IS-strijders in Turkije.

Reber Dosky, Nederland, 2023, 75 min. Kurmanji (Koerdisch dialect) gesproken, Nederlands ondertiteld.