Play

Burning Days

Turkse film noir over een officier van justitie die belast wordt met een verkrachtingszaak in een gesloten dorpsgemeenschap.

Tijden & Tickets

De film opent met de jonge officier Emre die, recent overgeplaatst vanuit de stad, in een zinkgat kijkt net buiten het dorp in de Turkse woestijn. Het dorp lijdt onder een groot watertekort en dat beheerst de dorpspolitiek en -verhoudingen. Ook Emre raakt hierin verstrikt als hij ingaat op de uitnodiging voor een avondje uit met de zoon van de burgemeester. Het zigeunermeisje dat daar ook aanwezig is, wordt de volgende ochtend verkracht gevonden. Emre, dronken gevoerd en bedwelmd door zijn gezelschap, kan zich van de avond niets herinneren maar bevindt zich meteen in een kwetsbare positie. Zeker als het dorp lucht krijgt van zijn homoseksuele geaardheid.

BURNING DAYS gebruikt elementen van de film noir, zoals de buitenstaander die steeds geïsoleerder raakt, om een verhaal te vertellen over giftige mannelijkheid in een corrupte en oerconservatieve wereld. De wijde shots van de woestijn versterken de sfeer van de letterlijk en figuurlijk verhitte gemoederen. (jc)

Emin Alper, Turkije, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, 2022, 130 min. Turks gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Selahattin Pasali, Ekin Koç, Hatice Aslan, Nizam Namidar, Eylül Ersöz..