Play

BlacKkKlansman + voorfilm Wild + dj-set U-nique (BLM) + spoken word by Elten Kiene | Uitverkocht

Venijnige politiefarce van Spike Lee (Do The Right Thing) over een Afro-Amerikaanse agent uit Colorado die succesvol wist te infiltreren in de Ku Klux Klan.

Tijden & Tickets

Netflix besloot eerder dit jaar om een ‘Black Lives Matter’-categorie aan haar bibliotheek toe te voegen en onderstreept daarmee de behoefte aan verhalen uit de zwarte gemeenschap. Spike Lee geldt al sinds zijn debuutfilm SHE’S GOTTA HAVE IT (1986) als een spreekbuis van Afro-Amerikanen en een voorvechter van gelijke rechten. Zo ook in BLACKKKLANSMAN, de film waarvoor Lee zes Oscarnominaties opstreek (waarvan die voor beste bewerkte scenario werd verzilverd).

De film vertelt het op historische feiten gebaseerde verhaal van Ron Stallworth. Begin jaren zeventig is hij de eerste Afro-Amerikaan binnen het racistische Colorado Springs politiekorps. Vastberaden om zich te bewijzen, besluit Stallworth de Ku Klux Klan te infiltreren en te ontmaskeren. Door zich over de telefoon voor te doen als een racistische extremist, dringt hij door tot de hoogste regionen van de lokale Ku Klux Klan. Zijn joodse collega Flip Zimmerman neemt zijn rol over bij persoonlijke ontmoetingen met Klan-leden. Met gevaar voor eigen leven ontfutselen ze zo insiderinformatie over een moorddadig complot. BLACKKKLANSMAN werkt op de lachspieren, maar zit ook vol venijn over de pijnlijke onderdrukking van de zwarte bevolking in het verleden én heden.


Programma:

19.30u:
Festivalterrein & bar open + dj-set U-nique (Black Lives Matter Maastricht)
20:45u:
Performance spoken word artist Elten Kiene
21.00u:
Voorfilm: Wild
21:20u:
Hoofdfilm: BlacKkKlansman
00:00u:
Festivalterrrein + bar sluit


Spoken word-artiest Elten Kiene

Elten Kiene is spoken word-artiest, presentator, organisator en workshopdocent. Hij is oprichter van SPRAZZZ, mede-oprichter en -organisator van het platform Woorden Worden Zinnen (opgericht in 2010) en was onderdeel van het hiphopcollectief Brandwerk.


Wild
Jan Verdijk, Nederland 2018, 7 min.
Zwarte komedie over een gezin dat vakantie viert in Limburg. Het irritante gedrag van de man werkt de vrouw zodanig op de zenuwen dat ze met haar zoon vertrekt, waarna de man in de problemen komt als hij twee jagers tegenkomt. Winnaar van de Méliès d'Or 2019.

Spike Lee, VS, 2018, 135 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Adam Driver, John David Washington, Topher Grace, Alec Baldwin, Laura Harrier.