Als De Nacht Maar Niet Valt
Documentaire over het toegenomen belang van preventie in de geestelijke gezondheidszorg. Maar worden we wel gelukkiger wanneer we helemaal geen tegenslag of onzekerheid ervaren?
Preventie speelt een steeds grotere rol in de geestelijke gezondheidszorg. In plaats van te genezen, proberen we mentale problemen in toenemende mate te voorkomen, onder meer door enorme hoeveelheden data te verzamelen. In ALS DE NACHT MAAR NIET VALT wordt deze ontwikkeling tegen het licht gehouden. In drie verhalen – die zich afspelen in Nederland, Noorwegen en de Verenigde Staten – observeert de documentaire verschillende stadia van preventie: van vroege interventies bij basisschoolkinderen om angst op latere leeftijd te voorkomen tot een jonge man die probeert een nieuwe psychose te voorkomen.
Regisseur Marc Schmidt is in ALS DE NACHT MAAR NIET VALT met name geïnteresseerd in de prijs die we betalen voor de zoektocht naar ons optimale zelf. Ook de negatieve ervaringen die we doorstaan, maken namelijk dat we zijn wie we zijn. Of zoals Maarten, een van de hoofdpersonen uit de film het zegt: ‘Die psychose, die was echt de hel. Maar het was ook heel intens, alsof ik meer mezelf was. Daar verlang ik nog wel eens naar terug’. (wg)
NB: De voorstelling van de film wordt gevolgd door een nagesprek (taal: Nederlands) met prof. dr. Thérèse van Amelsvoort, psychiater en hoogleraar transitiepsychiatrie aan de Universiteit Maastricht.<