Play

They Shall Not Grow Old

Grensverleggende documentaire van Peter Jackson (The Lord Of The Rings) gemaakt naar aanleiding van de honderdjarige herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog.

Tijden & Tickets

Iedereen kent de Eerste Wereldoorlog van korrelige archiefbeelden en onscherpe afbeeldingen. Bovendien zijn deze beelden van verwoeste dorpen, modderige loopgraven, ontploffende granaten en dode soldaten altijd in grijstinten. Dit is vanaf nu – letterlijk en figuurlijk - verleden tijd.

Op basis van de indrukwekkende archieven van de BBC en het Imperial War Museum heeft Peter Jackson het verhaal van Britse soldaten aan het westelijke front geconstrueerd. Het bijzondere is dat hij filmbeelden van de Eerste Wereldoorlog heeft gerestaureerd alsook voorzien van kleur en geluid. Ieder frame is nauwkeurig ingekleurd en liplezers werden ingeschakeld om te achterhalen wat de soldaten op de geluidloze beelden zeiden, waarna hun tekst door acteurs bij de beelden werd ingesproken.

Het resultaat is niet enkel visueel indrukwekkend, maar vooral ook een ontroerende ode aan de naïeve, lieve en vaak uitzonderlijke jonge Britse jongens die deel uitmaakten van de oorlog. (wg)

Peter Jackson, VK, Nieuw-Zeeland, 2018, 100 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld.
Doorlezer

Wat trok Peter Jackson zo aan in dit project? Ten eerste uiteraard de technologische uitdaging. Een groot deel van Jacksons oeuvre (neem de Lord of the Rings-trilogie) is gestoeld op een revolutionair gebruik van digitale filmtechnieken. Bovendien is de beste man eigenaar van een special effects-bedrijf in Nieuw-Zeeland. Veel van deze kennis kwam van pas in het opzienbarende maakproces van deze documentaire.

Daarnaast is dit een hoogst persoonlijk project voor Jackson: zijn eigen grootvader vocht namelijk ook in de Eerste Wereldoorlog. William Jackson sloot zich in 1910 – een tijd van vrede – aan bij het Britse leger, met als doel wat meer van de wereld te zien. Niet veel later brak de hel los. Wonder boven wonder overleefde William de oorlog, al kwam hij er niet zonder kleerscheuren van af: hij stierf op zijn vijftigste, gebroken door alle psychische en fysieke letsels. De zoveelste vergeten held van de ‘war to end war’, kortom, ware het niet dat zijn kleinzoon hier een stokje voor heeft gestoken. (wg)

Benieuwd naar het technische verhaal achter dit huzarenstuk?