Mimosas

Poëtische, parabelachtige roadmovie vol ontberingen in het Marokkaanse Atlasgebergte, waarin landschap, mystieke wijsheid en geloof een grote rol spelen.

Tijden & Tickets

Een stervende sjeik wil graag begraven worden in zijn geboortedorp, diep in de bergen. Daarop vertrekt een karavaan met de man naar Sijilmasa, maar halverwege de reis overlijdt hij. Een deel van de begeleiders houdt het voor gezien, maar twee schurken met snode plannen voor een beroving voelen zich verplicht de laatste wens van de sjeik te vervullen. Ze krijgen hulp van een vreemdeling, die – met Allah voor ogen – via een zogenaamde kortere weg meereist door het onherbergzame gebied. De tocht wordt een lijdensweg, want ook de vreemdeling kent de weg niet. Wat volgt zijn mystieke bespiegelingen over kennis, geloof en lot.
De niet-professionele acteurs lijken soms te improviseren, maar het beeldschone landschap van de uitgestrekte, desolate bergen bieden een fantastisch decor voor hun situatie. Winnaar van de hoofdprijs van de Semaine de la Critique in Cannes. (av)

Oliver Laxe, Spanje, 2016, 95 min. Arabisch gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Ahmed Hammoud, Shakib Ben Omar, Saïd Aagli, Ikram Azouli, Ahmed El Othemani.