Hit the Road
Een zowel hilarische als schrijnende roadmovie van Panah Panahi (zoon van grootmeester Jafar) over een gezin dat met onduidelijke bestemming door weidse Iraanse landschappen rijdt.
Auto’s spelen een belangrijke rol in de Iraanse cinema. Ze vervullen de functie van een ‘safe space’, een plek waar mensen even vrij zijn, en niet gecontroleerd worden door het autoritaire Iraanse regime. HIT THE ROAD volgt een gezin – een zwijgzame volwassen zoon achter het stuur, moeder op de passagiersstoel, vader met één been in het gips en een ontembare zesjarige stuiterbal op de achterbank – die met hun auto door een desolaat landschap rijden. Er wordt gekibbeld en luid gezongen. Het gezin bakkeleit over Batman, Lance Armstrong en 2001: A SPACE ODYSSEY. Moeder probeert de stemming luchtig te houden, maar gaandeweg wordt duidelijk dat dit geen gezellig familie-uitje is.
Panah Panahi is de zoon van Jafar Panahi (TAXI TEHERAN, OFFSIDE, THE CIRCLE), de Iraanse regisseur die in zijn land een beroepsverbod gekregen heeft. Er zijn overeenkomsten tussen het werk van vader en zoon, maar het heerlijk onstuimige HIT THE ROAD is tegelijkertijd duidelijk het werk van een regisseur met een eigen stem. (mv)
Op 8 juli werden de Iraanse Mohammad Rasoulof, winnaar op de Berlinale van 2020 met THERE IS NO EVIL, en zijn collega Mostafa Al-Ahmad gearresteerd, zo meldt De Filmkrant. Ze zijn afgevoerd naar een onbekende locatie, zo stelden hun producenten via Twitter. Drie dagen later werd ook regisseur Jafar Panahi, de vader van Panah Panahi, regisseur van HIT THE ROAD, gearresteerd. De arrestaties passen binnen een voortdurende terreurcampagne van de Iraanse machthebbers; zij zitten deze filmmakers al jaren dwars onder het mom van 'propaganda tegen het systeem'. Zo zaten Rasoulof en Panahi in 2010 ook al een jaar opgesloten in hun eigen huis. Reden toen was Rasoulofs plan om een film te maken over de protesten van de Groene Beweging, maar officieel luidde de aanklacht ‘filmen zonder vergunning’. Reizen naar het buitenland is hen ook al jaren verboden. In 2019 werd Rasoulof veroordeeld tot een jaar gevangenis, waarna hij toch nog THERE IS NO EVIL wist af te ronden. De filmmaker ging tegen de uitspraak in beroep en door de coronacrisis loopt dat beroep nog altijd.
Meer informatie? In dit interview van VPRO Cinema wordt Panah Panahi kort aan de tand gevoeld over regisseren in Iran.