Play

Hit the Road

Een zowel hilarische als schrijnende roadmovie van Panah Panahi (zoon van grootmeester Jafar) over een gezin dat met onduidelijke bestemming door weidse Iraanse landschappen rijdt.

Tijden & Tickets

Auto’s spelen een belangrijke rol in de Iraanse cinema. Ze vervullen de functie van een ‘safe space’, een plek waar mensen even vrij zijn, en niet gecontroleerd worden door het autoritaire Iraanse regime. HIT THE ROAD volgt een gezin – een zwijgzame volwassen zoon achter het stuur, moeder op de passagiersstoel, vader met één been in het gips en een ontembare zesjarige stuiterbal op de achterbank – die met hun auto door een desolaat landschap rijden. Er wordt gekibbeld en luid gezongen. Het gezin bakkeleit over Batman, Lance Armstrong en 2001: A SPACE ODYSSEY. Moeder probeert de stemming luchtig te houden, maar gaandeweg wordt duidelijk dat dit geen gezellig familie-uitje is.

Panah Panahi is de zoon van Jafar Panahi (TAXI TEHERAN, OFFSIDE, THE CIRCLE), de Iraanse regisseur die in zijn land een beroepsverbod gekregen heeft. Er zijn overeenkomsten tussen het werk van vader en zoon, maar het heerlijk onstuimige HIT THE ROAD is tegelijkertijd duidelijk het werk van een regisseur met een eigen stem. (mv)

Deze film is ook te zien via Picl

Panah Panahi, Iran, 2021, 93 min. Perzisch & Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Pantea Panahiha, Hasan Majuni, Rayan Sarlak, Amin Simiar, Masoud Tosifyan.
Hit the Road ps 1 jpg sd low 62724fb928609