Play

Capharnaüm

Een twaalfjarige jongen klaagt voor de rechter zijn ouders aan omdat ze hem het leven hebben gegeven. Indringende, empathische en emotionele film over het lot van straatkinderen in Beiroet. In Cannes onderscheiden met de Juryprijs en genomineerd voor een Oscar voor Beste Buitenlandse Film.

Tijden & Tickets

CAPHARNAÜM (de titel betekent zoiets als chaos) vertelt het verhaal van de vroegrijpe Zain. Hij woont met zijn ouders, broertjes en zusjes in één van de armste wijken van Beiroet, de hoofdstad van Libanon. Zain helpt om het gezin te onderhouden, maar komt in opstand als zijn geliefde zusje Sahar voor een paar kippen dreigt te worden verkocht aan de groenteboer. Het is aanleiding weg te lopen van huis. Levend op straat sluit hij vriendschap met een illegale Ethiopische schoonmaakster, op wiens zoontje hij regelmatig past. Als Zain voor een gewelddadig vergrijp voor vijf jaar in de gevangenis belandt, besluit hij zijn ouders aan te klagen. Hij wil dat ze geen kinderen meer op de wereld zetten.

Regisseur Labaki (die in de film de advocate van Zain speelt) schotelt ons in CAPHARNAÜM bepaald geen vrolijke wereld voor. Tegelijkertijd verluchtigt ze haar film met humor en wekt ze mede door de manier van filmen (vrijwel alle scènes worden gedraaid vanuit het perspectief van Zain) veel empathie op voor haar hoofdpersoon. Wie door zijn verhaal niet wordt geroerd, moet haast een hart van steen hebben. (jc)

Nadine Labaki, Libanon, VS, 2018, 121 min. Arabisch & Amhaars gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Zain Al Rafeea, Yordanos Shiferaw, Boluwatife Treasure Bankole, Kawsar Al Haddad, Fadi Yousef.
Doorlezer

Na enkele zuurzoete parabels verrast de Libanese actrice en cineaste Nadine Labaki met Capharnaüm, een snoeihard sociaal-realistisch drama dat ze absoluut moèst maken.

“Capharnaüm betekent ‘chaos’, ‘warboel’”, zei Nadine Labaki tijdens Film Fest Gent. “We leven in chaotische tijden en we moeten er iets aan doen! Men vroeg me de weinig commerciële titel aan te passen maar dat was geen optie. Capharnaüm is een film die ik moest maken en die enkel deze symbolische titel kon dragen.”

Lees het complete interview met de Libanese actrice en cineaste Nadine Labaki door Ivo De Kock in de Filmkrant hier terug.

Capharna M Ps 1 Jpg Sd Low 4654 1545139487