Play

Bellingcat, Truth in a Post-Truth World (met introductie & discussie)

De indrukwekkende IDFA documentaire Bellingcat – Truth in a Post-Truth World volgt een internationaal team van burgerjournalisten dat hun kennis van sociale media, reconstructietechnieken en audio-analyses inzet om diepgravend onderzoek te doen. Na de vertoning vindt er via Skype een Q&A plaats met Christiaan Triebert. Hij maakt deel uit van Bellingcat en is te zien in de documentaire.

Let op: dit is een Engelstalig event
Tijden & Tickets

Wie kunnen we tegenwoordig nog geloven? In een tijd waarin overheden nepnieuws de wereld in slingeren om voor verwarring en twijfel te zorgen, wordt het steeds ingewikkelder om de waarheid boven tafel te krijgen. Terwijl de bekende nieuwsinstituten nog altijd via hun eigen vaste bronnen de feiten checken, beginnen handige internetgebruikers te ontdekken dat ze dat ook zelf kunnen doen. Slimmer en nauwkeuriger.

Bellingcat – Truth in a Post-Truth World volgt een internationaal team van burgerjournalisten dat hun kennis van sociale media, reconstructietechnieken en audio-analyses inzet om diepgravend onderzoek te doen. Naar de MH17-ramp bijvoorbeeld, via Google Earth, dashcam-beelden en Facebookprofielen. Of naar de misstanden in Syrië, waarbij video’s nauwkeurig worden gecontroleerd op echtheid, om vervolgens te worden opgeslagen in een grote database voor mogelijk toekomstige rechtszaken.

Regisseur Hans Pool zet alles glashelder uiteen via interviews die vol zitten met intrigerende, actuele voorbeelden. Zelfs de belangrijkste instanties en autoriteiten, zo blijkt, moeten het afleggen tegen de vindingrijkheid van een kleine groep vrijwilligers.


19.20 Zaal open
19.30 Inleiding
19.35 Start film
21.05 Q&A met Christiaan Triebert
21.30 Einde



Christiaan Triebert

Christiaan Triebert werkt als onderzoeksjournalist voor het open source onderzoekscollectief Bellingcat. Hier voert hij onderzoek uit aan de hand van 'open' bronnen, zoals sociale media, webcams en Google Maps.

Bellingcat publiceert artikelen over mensenrechtenschendingen, zoals de MH17-ramp en de oorlogen in Syrië, Irak en Oekraïne. In 2017 won Christiaan de Innovation Award van de European Press Prize voor zijn reconstructie van de coup in Turkije in 2016.

Christiaan schrijft regelmatig voor The New York Times. Met zijn onderzoek naar de moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi in het Saoedische consulaat in Turkije haalde hij afgelopen jaar de voorpagina.

Hans Pool, Nederland, 2018, 88 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld.