Freaks (lecture + film)

Van 19 t/tm 29 april staat het Sphinxkwartier in het teken van de Circus Sideshow, een multidisciplinair event op initiatief van culturele vrijplaats het Landbouwbelang. Tien dagen lang wordt met een mix van cabaret, acrobatie, muziek, poëzie en lezingen een ode gebracht aan de freaks, misfits en iedereen die ‘anders’ is.

Special: Event
Tijden & Tickets

Lumière neemt deel aan het festival met een unieke voorstelling van FREAKS, Tod Brownings onverwoestbare cultklassieker uit 1932. Ter introductie op de film geeft René Gabriëls, filosoof aan de Universiteit Maastricht, een Engelstalige lezing over het fenomeen ‘misfits’. Ook de film is Engels gesproken en wordt zonder ondertitels vertoond. 

NB: het is niet mogelijk om enkel de filmvoorstelling te bezoeken.

Programma
19:45 zaal open
20:00 lezing René Gabriëls
21:00 vertoning Freaks
22:05 einde
Freaksdinnerscene E1426726200500 180327 145704 1987 1522155423

Freaks

Ongemakkelijke, maar ook fascinerende cultfilm over een rijke circusdwerg die verstrikt raakt in de netten van een onbetrouwbare trapeze-artieste. Met inleiding door René Gabriëls, docent filosofie (Maastricht University).

FREAKS moet wel één van de ongewoonste films zijn die ooit door een grote Hollywoodstudio werden gefinancierd. Regisseur Tod Browning maakte voor MGM een onbeschaamde exploitatiefilm, waarin veel van de rollen gespeeld worden door misvormde en mismaakte mensen, zoals een vrouw met een baard, een Siamese tweeling, mensen zonder ledematen en een hermafrodiet. De echte handicaps van de acteurs worden zonder enige terughoudendheid getoond. De ontvangst in 1932 was ronduit vijandig en de film werd decennialang verguisd als de weerzinwekkendste film aller tijden. In de jaren zestig, ten tijde van de tegencultuur, werd FREAKS herontdekt als een bevrijdende ode aan de outsider. Want Brownings film mag dan wel doelbewust choquerend zijn, het is tevens een film waaruit oprecht respect spreekt voor de verschoppelingen van onze samenleving.

Tod Browning, VS, 1932, 64 min. Engels gesproken, zonder ondertiteling. Met Wallace Ford, Leila Hyams, Olga Baclanova, Roscoe Ates, Henry Victor.