Play

Freaks

Ongemakkelijke, maar ook fascinerende cultfilm over een rijke circusdwerg die verstrikt raakt in de netten van een onbetrouwbare trapeze-artieste. Met inleiding door René Gabriëls, docent filosofie (Maastricht University).

Tijden & Tickets

FREAKS moet wel één van de ongewoonste films zijn die ooit door een grote Hollywoodstudio werden gefinancierd. Regisseur Tod Browning maakte voor MGM een onbeschaamde exploitatiefilm, waarin veel van de rollen gespeeld worden door misvormde en mismaakte mensen, zoals een vrouw met een baard, een Siamese tweeling, mensen zonder ledematen en een hermafrodiet. De echte handicaps van de acteurs worden zonder enige terughoudendheid getoond. De ontvangst in 1932 was ronduit vijandig en de film werd decennialang verguisd als de weerzinwekkendste film aller tijden. In de jaren zestig, ten tijde van de tegencultuur, werd FREAKS herontdekt als een bevrijdende ode aan de outsider. Want Brownings film mag dan wel doelbewust choquerend zijn, het is tevens een film waaruit oprecht respect spreekt voor de verschoppelingen van onze samenleving.

Tod Browning, VS, 1932, 64 min. Engels gesproken, zonder ondertiteling. Met Wallace Ford, Leila Hyams, Olga Baclanova, Roscoe Ates, Henry Victor.