Play

Film & nagesprek: IDFA documentaire Schapenheld

Vertoning van de IDFA-documentaire Schapenheld. Na afloop vindt een vraag-en-antwoord-gesprek plaats met de lokale schapenheld Lars Vossen, werkzaam voor stichting Limburgs Landschap. Hij kan alles vertellen over het vak van de schapenherder, de lokale flora en fauna en vooral hoe deze twee zich tot elkaar verhouden.

Special: Event
Tijden & Tickets
Programma
13:30 vertoning Schapenheld
15:00 Q&A met lokale herder Lars Vossen
15:30 einde
Schapenheld St 4 Jpg Sd Highx 4858 1546956603

Schapenheld

Deze door IDFA-geselecteerde documentaire volgt een vrijgevochten, idealistische en koppige Brabantse schaapsherder tijdens zijn strijd met de overheid en de bio-industrie. Is er nog ruimte voor de traditionele herder in een rap veranderende wereld? Speciale vertoning met Q&A.

Stijn Hilgers leidt een eerlijk en duurzaam bestaan, samen met Anna en hun twee kinderen. Zijn idealen liegen er niet om: hij wil zelfstandig leven, los van de uitdijende en aan marktdenken onderhevige industrie. Dit maakt zijn leven allesbehalve eenvoudig. Met maker Ton van Zantvoort in zijn kielzog zien we Stijn – op bijzonder cinematografische wijze – door prachtige Nederlandse landschappen zwerven, geanimeerd pratend over zijn eeuwenoude beroep. Op andere momenten zie je hoe hij, murw gestreden en verbitterd, verandert in een bij vlagen onaangenaam en licht ontvlambaar persoon. De centrale vraag is universeel: houdt Stijn de strijd tegen het systeem vol of moet hij met de kudde meelopen?

Ton van Zantvoort, Nederland, 2018, 81 min. Nederlands gesproken, zonder ondertiteling.