How to Have Sex + Aftertalk (exclusief voor studenten en medewerkers van Maastricht University)

Waar houdt toestemming op en begint dwang? Na de speciale screening van How to Have Sex, een film die aan de hand van een groep Engelse vriendinnen op zuipvakantie het begrip 'consent' onderzoekt, organiseert het Sexual Safety Programma van Maastricht University een nagesprek. (taal: Engels).

Tijden & Tickets

Waarom deze film?
“The film has powerful and vital messages about consent when it comes to sex, which will be sure to start important conversations.”
“And at its heart, How to Have Sex is a film about the complex and contradictory emotions of friendship. It’s about connection and how individuals treat one another.”

Aftertalk
Als de aftiteling over het scherm rolt is het nog niet voorbij; verleng je filmervaring met een boeiende discussie en reflectie over seksueel geweld, alcohol en drugs. Joyce Grul, programmamanager van het Sexual Safety Programme bij Maastricht University is de moderator.

Tickets zijn te koop voor €6,-, inclusief een drankje. We kunnen vragen of je je UMcard kan laten zien; dit event is enkel voor studenten en medewerkers van Maastricht University.

Deze film illustreert het 'grijze gebied' van seksueel geweld. Als je met iemand wilt praten over jouw ervaring met seksueel geweld of als je ondersteuning nodig hebt, kun je contact opnemen met het Centrum Seksueel Geweld. Ze zijn 24/7 beschikbaar en hun ondersteuning is gratis en anoniem. Je kunt bellen (0800-0188) of met ze chatten. Als je een student bent aan de Universiteit Maastricht, kun je ook contact opnemen met het Sociaal Veiligheidsteam.

Programma
19:15 Deuren open
19:30 Start film
21:15 Start nagesprek
How to Have Sex st 3 jpg sd high

How to Have Sex

Energiek maar ook wrang drama over drie zestienjarige vriendinnen die na een lang schooljaar op zon- zuip- en seksvakantie gaan in Malia. Debutant Molly Manning Walker laat heel knap zien hoe complex het begrip ‘consent’ is.

Besties Zara, Em en Skye zijn voor het eerst op vakantie zonder hun ouders. Het moet de vakantie van hun leven worden. Drinken, feesten en misschien seks. Veel jongeren zakken naar Malia af om er hun eerste seksuele ervaringen op te doen. Babyface Tara voelt zich onder druk gezet door haar vriendinnen om seks te hebben, omdat ze als enige van het stel nog maagd is: als het hier niet lukt, dan nooit meer.

Molly Manning Walker baseerde zich op een verontrustende herinnering aan een vakantie uit haar jeugd. Het verhaal is vaak pijnlijk en herkenbaar. Waar houdt toestemming op en begint dwang? Afgewisseld met drukke feestbeelden zijn het de stille en woordeloze scènes die de grootste indruk maken. Manning Walker ontving voor haar indrukwekkende debuut op het filmfestival van Cannes de prijs voor de beste film in het programma-onderdeel ‘Un Certain Regard’. Nieuw talent Mia McKenna-Bruce, hier te zien in de rol van Tara, wordt al in één adem met Florence Pugh genoemd. (ek)

Molly Manning Walker, VK, 2023, 91 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Mia McKenna-Bruce, Shaun Tomas, Lara Peake, Enva Lewis, Samuel Bottomley.