Lumière x Alliance Française: Concert Frédéric Dorfmann + Casque d’Or

Na een muzikale hommage aan Serge Reggiani vindt er een voorstelling plaats van deze klassieker met Simone Signoret als prostituee uit de belle époque die drie verschillende mannen, waaronder Reggiani, het hoofd op hol brengt.

Special: Event
Tijden & Tickets

Het optreden wordt verzorgd door ‘le troubadour des Carrefours’, Frédéric Dorfmann. Hij brengt deze middag al zingend en vertellend een hommage aan Serge Reggiani. Reggiani was in de jaren zestig en zeventig één van de geliefdste vertolkers van het Franse chanson. Na een carrière in het theater en later ook de film, begon hij op veertigjarige leeftijd te zingen. Zijn image van ruwe bolster blanke pit maakte hem populair bij zowel jongeren als ouderen. Uiteindelijk werd hij een van de beste vertolkers van het Franse chanson, met teksten van Charles Baudelaire, Jacques Prévert en Georges Moustaki. Veel van deze bekende chansons zullen dan ook de revue passeren.

Programma
13:45 Zaal open
14:00 Start concert Frédéric Dorfmann
15:45 Pauze
16:15 Inleiding Jack Post (taal: Nederlands)
16:20 Vertoning Casque d'Or
17:50 Einde

Casque d’Or

CASQUE D’OR (1952) is een romantische tragedie die, zoals het een onvervalst melodrama betaamt, in hartverscheurend mineur eindigt. Simone Signoret geeft gestalte aan het onverschrokken gangsterliefje Marie, een rol die haar op het lijf is geschreven.

Klassieker

De film speelt binnen een milieu van kleine criminelen tijdens de belle époque (1870-1914). Marie is de vriendin van Roland, een kokette, zelfingenomen man die haar als zijn eigendom beschouwt. Rolands baas, de zowaar nog strakker in het pak gestoken Félix, houdt de leden van zijn bescheiden misdaadsyndicaat in het gareel met enkele welgemikte oorvijgen hier en daar. Marie hunkert ondertussen naar een eenvoudiger leven en een gelukkig huwelijk. De verschijning van de sympathieke timmerman Georges biedt Marie een potentiële ontsnapping aan de sleur van nachtelijk Weens drinkgelag. Hun prille affaire komt echter op losse schroeven te staan wanneer de geslepen Félix zich plotseling opwerpt als geïnteresseerde derde partij.

Jacques Becker, Frankrijk, 1952, 96 min. Frans gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Simone Signoret, William Sabatier, Claude Dauphin, Serge Reggiani, Raymond Bussières.