Casque d’Or

CASQUE D’OR (1952) is een romantische tragedie die, zoals het een onvervalst melodrama betaamt, in hartverscheurend mineur eindigt. Simone Signoret geeft gestalte aan het onverschrokken gangsterliefje Marie, een rol die haar op het lijf is geschreven.

Klassieker
Tijden & Tickets

De film speelt binnen een milieu van kleine criminelen tijdens de belle époque (1870-1914). Marie is de vriendin van Roland, een kokette, zelfingenomen man die haar als zijn eigendom beschouwt. Rolands baas, de zowaar nog strakker in het pak gestoken Félix, houdt de leden van zijn bescheiden misdaadsyndicaat in het gareel met enkele welgemikte oorvijgen hier en daar. Marie hunkert ondertussen naar een eenvoudiger leven en een gelukkig huwelijk. De verschijning van de sympathieke timmerman Georges biedt Marie een potentiële ontsnapping aan de sleur van nachtelijk Weens drinkgelag. Hun prille affaire komt echter op losse schroeven te staan wanneer de geslepen Félix zich plotseling opwerpt als geïnteresseerde derde partij.

Jacques Becker, Frankrijk, 1952, 96 min. Frans gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Simone Signoret, William Sabatier, Claude Dauphin, Serge Reggiani, Raymond Bussières.