Koolhovens Keuze: Stalag 17 — 80 Jaar Bevrijding
Regisseur Martin Koolhoven komt naar Lumière voor een filmcollege over het genre van de oorlogsfilm, alvorens de vertoning van Stalag 17 (1953).
Ter gelegenheid van 80 jaar bevrijding presenteren we in samenwerking met Stichting We Do Remember een bijzondere filmavond met filmmaker en -kenner Martin Koolhoven. De regisseur van onder meer Brimstone, Oorlogswinter en Het Zuiden én het gezicht van de populaire tv-serie De Kijk van Koolhoven, neemt je op eigenzinnige wijze mee in de wereld van de oorlogsfilm.
In zijn college toont Koolhoven fragmenten, bespreekt hij persoonlijke favorieten en gaat hij in op de kracht van het genre: hoe speelfilms ons bewust kunnen maken van vrijheid, onderdrukking en de waarde van vrede.
Aansluitend vertonen we de originele versie van de klassieker Stalag 17 (Billy Wilder, 1953).

Stalag 17
Zwarthumoristische oorlogsfilm van Billy Wilder (Some Like It Hot) over de zoektocht naar een verrader te midden van een groep van zeshonderd Amerikaanse piloten in een Duits krijgsgevangenkamp.
De onderlinge spanningen stijgen wanneer een ontsnappingspoging fataal mislukt en er duidelijke aanwijzingen zijn dat er een spion in hun midden zit. Alle ogen richten zich op Sefton, een cynische sergeant die handelt in sigaretten en whisky – en zich niks aantrekt van groepsgevoel of heldendom.
De zwarte komedie Stalag 17 is een film vol contrasten: humor en wanhoop, kameraadschap en verraad, hoop en uitzichtloosheid wisselen elkaar af. Wilder schetst een portret van oorlog dat niet draait om veldslagen of heldendaden, maar om de morele ambiguïteit van het leven achter prikkeldraad. Uiteindelijk blijft de vraag: wie kun je vertrouwen als vrijheid een illusie lijkt? Stalag 17 werd een commercieel succes en geldt nog steeds als een van de beste komedies over de Tweede Wereldoorlog.