Play

De goeie films van 2022: The Worst Person in the World

Geestig, bitterzoet drama over de dertigersdilemma’s van de levenslustige millennial Julie die zich in een nieuwe relatie stort. Bekroond met de prijs voor beste actrice in Cannes.

Tijden & Tickets

Julie wordt bijna dertig, maar weet nog altijd niet goed wat ze met haar leven wil. En dat in een samenleving waarin verwachtingspatronen met het klimmen van de jaren steeds vastomlijnder worden. Haar vrienden krijgen kinderen en lijken gelukkig. Julie heeft een stabiele relatie met de 45-jarige, succesvolle striptekenaar Aksel. Toch vraagt ze zich af of dit alles is wat het leven te bieden heeft. Als ze de jongere en knappe Eivind ontmoet, stort ze zich in een nieuw avontuur, in de hoop antwoorden te vinden over de liefde en het leven.

Voor THE WORST PERSON IN THE WORLD keerde Joachim Trier terug naar zijn thuishaven Oslo, waar hij eerder de filmhuishits REPRISE (2006) en OSLO, AUGUST 31ST (2011) draaide. In twaalf hoofdstukken brengt THE WORST PERSON IN THE WORLD een ode aan de onvolmaaktheid van het leven. Het hoofdpersonage mag dan wel worstelen met het leven; de film draagt ook een speelse lichtheid in zich. De film wordt gedragen door de verbluffende Renate Reinsve, een nagenoeg onbekende Noorse actrice die dit jaar in Cannes volkomen terecht de prijs voor beste actrice won.

Joachim Trier, Noorwegen, Frankrijk, Zweden, Denemarken, 2021, 127 min. Noors gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Renate Reinsve, Anders Danielsen Lie, Maria Grazia Di Meo, Herbert Nordrum, Hans Olav Brenner.