Play

The Playing Human – Studium Generale

Studium Generale presenteert een korte documentaire en lezing ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van HOMO LUDENS, het beroemde boek van de Nederlandse historicus Johan Huizinga, waarin hij betoogt dat de mens eerst en vooral een spelend wezen is.

Voertaal Engels
Special: Event
Tijden & Tickets

Studium Generale is een programma van de Universiteit Maastricht op het gebied van brede academische en culturele vorming. Het bestaat uit lezingen, debatten, korte collegereeksen en het jaarlijkse PAS-festival. Lumière Cinema vertoont films die aansluiten op actuele SG-activiteiten.

Programma
20:00 introductie
20:05 documentaire De Spelende Mens
20:35 lezing door Prof. Louk Vanderschuren
21:05 discussie
21:30 einde
Larp 1522700173 2 3242 1533635310

De Spelende Mens

Homo Ludens (korte documentaire) + All Work and No Play: Understanding the Playful Brain (lezing, voertaal Engels)

De Spelende Mens (documentaire)
Sanne Rovers, Nederland 2018, 27 min., Nederlands gesproken, Engels ondertiteld


Een weekend als Viking door het leven of crossen door een modderpoel: de een gaat er helemaal in op, de ander vindt het een wonderlijk tijdverdrijf. DE SPELENDE MENS neemt je mee langs waaghalzen, vrije geesten en noeste knutselaars: volwassenen die zich volledig overgeven aan het spel. Soms zo erg dat de toeschouwer zich afvraagt: wat bezielt de spelende mens?


All Work and No Play: Understanding the Playful Brain (lezing)
(voertaal: Engels), door Prof. dr. Louk Vanderschuren, hoogleraar Neurobiologie van Gedrag (Universiteit Utrecht).


De jongen van veel zoogdieren, inclusief de mens, vertonen een karakteristieke vorm van sociale interactie die bekend staat als sociaal speelgedrag. Sociaal spel is lonend en belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen. Professor Vanderschuren bespreekt de hersenmechanismen die ten grondslag liggen aan speelgedrag en het belang van spelen voor de sociale, emotionele en cognitieve ontwikkeling van mensen.

Sanne Rovers, Nederland, 27 min. Nederlands gesproken, Engels ondertiteld.